Balans in je verwachtingen

Ben je actief op zoek naar een partner, misschien zelfs fanatiek? Of leun je ontspannen achterover en wacht je rustig af? Vertrouw je erop dat je een partner vindt of ben je de hoop (bijna) verloren? Hoe vind je balans in je verwachtingen?
Idealiseren kan verleidelijk zijn
Op ieder potje past een deksel, zeggen ze. Geloof je dat dit ook op jou van toepassing is? Die overtuiging heb je wel nodig als je wilt slagen in de liefde. Hoop houden zonder de realiteit uit het oog te verliezen is belangrijk. Met andere woorden: niet te veel te idealiseren. Als je graag een relatie wilt kan idealiseren verleidelijk zijn. Maar idealiseren leidt al gauw tot te hoge verwachtingen en daarmee tot te hoge eisen.
Te hoge verwachtingen?
Onze verwachtingen zijn grotendeels gebaseerd op ons zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde. Wie zichzelf fantastisch vindt heeft totaal andere verwachtingen dan wie zichzelf niet zo hoog inschat. Zelfoverschatting leidt tot te hoge verwachtingen, zelfonderschatting tot te lage verwachtingen. Zowel te hoge als te lage verwachtingen leiden vaak tot teleurstelling.
Spiegelen aan onze omgeving
Verwachtingen afstemmen op de realiteit is een kunst, want wat is reëel? Ons zelfbeeld vormt zich doordat we ons spiegelingen aan mensen in onze omgeving. We beoordelen onszelf – uiterlijk, gedrag, prestaties - deels op grond van de reacties van anderen. De feedback die we krijgen is smaak gebonden en niet altijd zuiver. Bovendien maken we interpretatiefoutjes: soms vatten we dingen verkeerd op.
Interpretatiefoutjes
Stel dat een ander jou afwijst. Hoe interpreteer je dat dan? Zeg je: ‘Logisch, ik stel ook niks voor’? In jouw beleving kan het een ‘feit’ zijn dat je niks voorstelt, maar eigenlijk is het een negatieve ‘overtuiging’ over jezelf. En het is maar zeer de vraag of dat idee klopt. Een negatief zelfbeeld komt ergens uit voort, doch zelden uit feiten. De oorzaak kan in verschillende dingen liggen: in vernedering door ouders of pesterijen op school bijvoorbeeld.
Verwrongen zelfbeeld
Mensen met een negatief zelfbeeld nemen selectief waar: zij zien alleen de slechte eigenschappen en prestaties van zichzelf of laten die veel zwaarder wegen dan de positieve. Een negatief zelfbeeld is dus een verwrongen zelfbeeld. Ook omdat veel gebeurtenissen gezien worden in termen van alles-of-niets: zakt iemand met een negatief zelfbeeld voor een examen, dan denkt hij: ik ben een totale mislukking!
Gezond zelfbeeld
Negatief denken kan een strategie zijn om tegen teleurstellingen te beschermen: als je een negatieve reactie of uitkomst verwacht, kan het in elk geval niet tegenvallen. Het nadeel van een negatief zelfbeeld is dat het nooit tot positieve ontwikkelingen leidt. Daarom is een positief – gezond en evenwichtig – zelfbeeld noodzakelijk voor iedereen die wil slagen in de liefde.
Overtuigingen veranderen
Onderzoek heeft aangetoond dat je verwrongen denkwijzen kunt vervangen door juiste informatie. Je kunt negatieve gedachten corrigeren door te focussen op positieve eigenschappen en prestaties van jezelf. Dat gaat niet van het ene moment op het andere maar je kunt jezelf erin trainen.
Maak een lijst van alles wat je aan jezelf waardeert, bijvoorbeeld:
- ik heb twee kinderen grootgebracht;
- ik leef gezond;
- ik kan goed met geld omgaan;
- ik mag er zijn!
Herhaal dit elke dag voor jezelf.
Slagen in de liefde
Gaandeweg zal je merken dat positieve gedachten over jezelf tot een positiever, gezonder en evenwichtiger zelfbeeld leiden. Het heeft een positieve invloed op je gevoelens, je gedrag en je verwachtingen. Dit vergroot je kans op een partner en een duurzame relatie aanzienlijk.
Initiatief nemen – zoals jezelf inschrijven bij 40PlusRelatie – is ook een stap in de goede richting!
- Details